Pro zážitky na kurz! aneb co to jsou ty vzdělávací kurzy?

Je pravdivé úsloví, že „kdo chce psa bít, hůl si vždy najde“, ale to sem nepatří. Měl jsem na mysli „Nikdo učený nepadá z nebe!“. Proto během roku můžeme najít na dvě desítky skautských kurzů, které se snaží naučit mladé lidi novým dovednostem a přinést jim především zážitky, neboť zážitkem živ je mladý instruktor.

Práce pro děti je vyčerpávající, často frustrující a pro naprosté vysílení a stress není třeba chodit daleko, zvláště pokud si člověk není jistý sám sebou. Proč tedy nejet na kurz, kde zjistíme, když už ne nové fígle na lepší program, aspoň pravdu sami o sobě?

 

Zážitková pedagogika, tak se dnes říká systému výchovných metod, které před více jak stoletím objevili zakladatelé organizací pro mládež, i když tehdy ještě v trochu jednodušší formě. Zatímco Svojsík vodil svoje žáky Žižkovského gymnázia do přírody, aby děcka poznala něco víc, než jen šedivé zdi velkoměsta, Powell cvičil britské skauty v připravenosti pomoci vlasti, dnešní zážitková pedagogika je zaměřena na celkový rozvoj dětí, ale i dospělých. Přišlo se na to, že především víra ve vlastní schopnosti a vědomí si vlastních limitů, posouvá jedince kupředu.

Na skautských kurzech, pořádaných každoročně během roku se instruktoři, často odborníci ve svých oborech, snaží zaujmout a rozvinout schopnosti svých frekventantů. Pro skautskou organizaci je to taková záruka určité kvality a pro rodiče dětí v oddílech, zase jistota, že s jejich potomky pracují sice mladí často ještě neplnoletí lidé, ale se zkušenostmi, které prověřili v absolvování různých kurzů. Pro starší odrostlé skautky a skauty to je zase možnost další cesty! Rovering sám o sobě nabízí starším skautům velké možnosti, ve spojení s účastní na zážitkových kurzech jde o obrovské množství možností.

Pro mladé rovery a instruktory, je zde příležitost se často věnovat práci a věcem, které už souvisí s jejich koníčky a studiem, protože skautské kurzy se nevěnují pouze práci s dětmi, můžeme tam nalézt novinařinu, fundraising, PR stejně jako informační technologie, záchranářství i outdoor.

Informace o velkém množství skautských kurzů můžeme nalézt na skautské KŘIŽOVATCE

Další kurzy, které pořádají jiné organizace, zdravotní kurzy Červeného kříže, zážitková pedagogika PŠ Lipnice, NAdObzor a další.

 

„Kdo jednou pozná žízeň, jinému studnu vyhloubí.“

 

Tento záznam byl publikován v Články . Uložit odkaz do záložek.